-------------------
Karıncaları pek sevmem ben aslında. Evime girerse gözünün yaşına bakmadan karınca kovucu tabletleri yerleştirip def ederim. Tabi o da can, kıyamam da hayvanlara zaten ama o da yaşayacağı yeri, girip giremeyeceği mekanı bilecek! Onun yeri ev değil. Bahçe, sokak falan işte. Ha ama 2-3 yaşlarında, hayvanları yeni öğrenme faslındaki bi ufaklığa karıncaları göstermek kadar güzeli de yok! Onun gözünden düşününce, karşısında durmadan koşuşturan bir sürü minik siyah nokta var (biraz daha linear aslında).
Aslında karıncaları pek sevmememde masalın da etkisi var. Çocukken çok mantıklı gelmişti, ne güzel sürekli çalışıyor, e tabi bak ağustos böceği salak ölüp gidecek, aferin karıncaya yem vermesin. Büyüyünce insan farkediyor tabi, asıl aptallık sürekli çalışmak! Ve Cem Yılmaz'ın dediği gibi: Ağustos böceği sanatcı adam! Bizim meymenetsiz karınca da çok görüyor 2 buğday tanesini. Ukalalık ediyor bir de en son "ben çalıştım da sen yattın da bıd bıd bıd"! Kızdım bak. Neyse.
sizce de biraz götleri kalkık değiller mi?
- Bir karınca yuvasına günde 2.400 böcek taşır.(Niye bu çaba)
- Karıncalar dünyanın 150 milyon yıl önce doğan ilk bilinçli hakimleri ve ilk toplum kurucularıdırlar.
- Karıncaların bulunmadığı 1 km2'lik bir toprak parçası yoktur.
- Karınca iki hafta su altında yaşayabilir.
- Karıncalar zehirlendiğinde sağ taraflarına düşerler.(Alkol aldıklarında da oluyormuş)
- Çok eski dönemlerde cerrahi dikişte kullanılan canlılardır. Brezilya kızılderilileri iri kıskaçlı karıncalara ameliyat amaçlı yaptıkları kesinin iki kenarını ısırtıp daha sonra başlarını kopararak karıncanın kıskacını dikiş aracı olarak kullanmışlardır. bu sırada da karınca asidinin antiseptik etkisinden yararlanmışlardır.
- Her kolonide 1 verimli dişi bulunur(kraliçe). Koloninin diğer tüm üyeleri kısır dişilerden oluşur. Çünkü erkek karıncalar çiftleştikten sonra ölürler.
- Yeni doğan verimli dişilerden yuvadan ayrılmayı başarabilen dişi uçup kolonisini kurabileceği bir yer bulur(bknz. bahar aylarındaki kanatlı karıncalar) Kanatlarını yiyerek beslenir. Doğurduğu erkeklerle çiftleşip kendi kolonisini kurar(bu biraz ensest geldi tabi.Ha bir de ana yuvadayken döllendiğini varsayıyorum)
- Karıncaların çift mideleri vardır. birini kendilerini doyurmak için, ötekini yuvanın başından ayrılamayan nöbetçi askerleri doyurmak için depo amaçlı kullanırlar(Nöbet değişimini düşünseler hiç fena olmayacak bence)
- Savaşmayı iyi bilen yaratıklardır. Kendi türleri arasında yaptıkları savaş sonucu güçlü türün zayıf türü esir aldığı ve onlara kölelik yaptırdığı izlenmiş, görüntülenmiş, hayretler içerisinde bırakmıştır. Kölelerine yemek getirtmek, yuvalarını yaptırmak, çeşitli tamirat işlerinde çalıştırmak gibi işleri zor kullanarak yaptırdıkları gözlenmiştir.(bak işte bildiğin barbarlar)
- Yapılan araştırmalara göre karıncaların hayvancılıkla uğraştığı, bu bağlamda bit besledikleri ortaya çıkmış(!). Çocuklarına sağıp yedirip sonra tekrar geri koyup ahırlarına besleyip yetiştiriyorlarmış.(Ölçeğiniz kaydı değil mi?!Senin boyutun ne evde bit beslemek ne! Hayvancılık neyine senin! Nasıl bi ölçek bu yahu! Bak yine ağzım açık kaldı)
- Ayrıca insanlar dışında tarım yapabilen tek hayvan türüdür. Kopardıkları bitki yapraklarını toprağın altındaki kolonilerinde yetiştirdikleri mantarlara yemek niyetine verirler ki bu mantarları da karıncalar gelişince yerler.(Tarım-Hayvancılık..Bunlar bildiğin yurdum hayvanıymış. Türkiye'de tarım hayvancılık bitti gerçi, acaba onlarda durum nasıldır?)
- Yaklaşık 150-200 karınca ulaşılamayan bir dala, ya da atlanması gereken uçurumlara(ki onların boyutundaki bir uçurum) birbirlerine ağız ve bacaklardan tutunarak köprü yapabilirler.(Yapı bilgisi 10 puan)
- Ormanda gezerken yolda gördükleri başı boş böceklere angarya işlerini yaptırırlar. Bu böceklerin daha sonra karıncalara gözükmemeye çalıştığı gözlenmiştir. (Al işte çalışkan falan değiller başkasına iş yıkıyorlar)
p.s. Kolonilerinde de sınıfsal bi ayrım var ama bunlar hakkında pek bilgi edinemedim. Sınıf atlama var mı, kız alıp verme var mı falan bunlar hali hazırda merak edilenler. Bütün bu bilgiler google search'te çıkan sitelerden, wikipediadan, kutsal bilgi kaynağı eksisozlukten (ne sorsam bilir ekşi, çok güvenirim) derlenip toplanmıştır.
Karıncalarla ilgili ben de niye bu kadar uzun yazdıysam... Neyse artık. Belki eblek güvercin hikayesinden sonra bir tane de aylak karınca hikayesi karalarım :)
3 yorum:
berrin de seni geri öpüyor=)
karıncalarla ilgili o kadar konuştuktan sonra bir de üzerine yorum yapmayayım dedim, yoksa konu hakkında ne kadar konuştuğuma sen de tanıklık ettin=)
cidden çok konuşulabiliyor ufak bi karınca üzerine :) mevzu üzerine geyiklerse bitmek bilmiyor :)
Yorum Gönder